E-mail: hi@familyfully.com

Zinedine Zidane

(Fotbollsspelare)

Födelsedag: 23 juni 1972 (cancer)
Född i: La Castellane, Marseille, Frankrike

Prata om talismanerna i fotbollsvärlden och listan skulle vara ofullständig utan att nämna namnet på den mycket skickliga och begåvade Zinedine Zidane. Ett fantastiskt proffs, Zidane är en av de största spelarna i fotbollens historia. Zidane är en mästare på grunderna och teknikerna i spelet och är känd för sin fantastiska kontroll och dribblingsförmåga, förutom sin magiska touch, fokuserade vision och fantastiska ledaregenskaper. Under sina spelår var han en av de bästa spelarna när det gällde att ta emot och kontrollera bollen. På sina 108 landskamper gjorde han 31 mål. Zidanes passion för spelet började när han var ung. Då visste inte folk att han skulle skapa historia i fotbollsvärlden med sin fantastiska talang och skicklighet. Han hade en fantastisk karriärgraf med vinster vardera i “FIFA World Cup” (1998) och “Euro” (2000), och spelade för Frankrike. Under sin tid som spelare var han den mest framstående spelaren för Frankrike. För sin förträfflighet har Zidane tilldelats många eftertraktade utmärkelser och utmärkelser, inklusive “FIFA World Player of the Year” och “Ballon D’Or”. Han tilldelades “FIFA World Cup Golden Ball” 2006 när han gick i pension för sitt enastående bidrag till spelet.

Snabbfakta

Franska kändisar födda i juni

Smeknamn: Zizou
Även känd som: Zinedine Yazid Zidane, Zizou

Ålder: 50 år, 50 år gamla män

Familj:
Maka/Ex-: Véronique Zidane (M. 1994)

Far: Smail Zidane

Mor: Malika Zidane

Barn:> Elyaz Zidane Fernández, Enzo Fernández, Luca Zinedine Zidane Fernández, Théo Zidane

Född land: Frankrike

Citat av Zinedine Zidane fotbollsspelare

Höjd: 185 cm, 6’1 tum män

Barndom och tidiga liv

 • Zinedine Zidane föddes den 23 juni 1972 i Marseille, Frankrike, till Smaïl och Malika. Han har fyra äldre syskon. Hans familj, som är av algerisk kabylberber härkomst, bodde i den norra Marseilleförorten La Castellane.
 • Medan hans far var lagerhållare till yrket, var hans mor en hemmafru. Till skillnad från folk i grannskapet var familjen Zidane en respekterad lott och levde ett någorlunda bekvämt liv till skillnad från andra som var arbetslösa och inblandade i hög kriminalitet.
 • Den unge Zidane introducerades till fotbollsspelet vid späd ålder av fem. Tillsammans med grannskapets barn spelade han spelet på Place Tartane, som var huvudtorget i bostadskomplexet.
 • Det var under hans tidiga dagar som Zidane påverkades av Olympique Marseille-spelare som Blaz Sliskovic, Enzo Francescoli och Jean-Pierre Papin, som var hans idoler.

Amatörår

 • Zidane fick sin spelarlicens vid tio års ålder för junioren lag från en lokal klubb från La Castellane. Hans mandatperiod i klubben blev kortvarig då han flyttade till ‘SO Septemes-les-Vallons’ efter ungefär ett och ett halvt år.
 • Zidanes allians med ‘Septemes’ varade i två och ett halvt år. år, varefter han valdes ut till ett tredagars träningsläger på ‘CREPS’ i Aix-en-Provence. Hans enastående förmåga med bollen och den teknik han hade gjorde att han fick kännedom om “AS Cannes”-scouten Jean Varraud som rekommenderade honom till klubbens träningscenterchef.
 • Avsett att vara en sex- veckas vistelse, slutade Zidane med att tillbringa fyra år på “Cannes.” Han tillbringade de första månaderna med andra praktikanter på sovsalen och fortsatte sedan med att stanna hos “Cannes”-regissören Jean-Claude Elineau och hans familj. Det var när han tillbringade tid med familjen Elineau som Zidane fann jämvikt.

Professionella klubbår

 • Zidanes professionella debut var för “Cannes” i “Ligue” 1-match mot ‘Nantes’ den 18 maj 1989.
 • 1991 gjorde han sitt första mål mot ‘Nantes’, vilket säkrade hans lag en 2-1-seger. Med Zidane vid sin sida fick klubben sin första europeiska fotbollsplats någonsin genom att kvalificera sig till “UEFA-cupen” efter att ha slutat fyra i ligan. Det var klubbens högsta placering i toppklassen.
 • 1992-93 spelade Zidane för “Girondins de Bordeaux.” Hans prestation var på topp och klubben vann 1995 års “Intertoto Cup.” 1995-96 slutade klubben tvåa i “UEFA-cupen.”
 • På planen kom Zidane, tillsammans med Bixente Lizarazu och Christophe Dugarry, på en uppsättning mittfältskombinationer som fortsatte att bli ett varumärke för “Bordeaux” och 1998 års franska landslag.
 • 1996 flyttade Zidane till “UEFA Champions League” vinnare “Juventus” för hela £3,2 miljoner. ‘Juventus’ vann inte bara i 1996-97 ‘Serie A’, utan tog också hem ‘Intercontinental Cup’.
 • ‘Juventus’ förlorade 1997 ‘UEFA Champions League’-finalen mot ‘Borussia’ Dortmund’ eftersom Zidanes färdigheter förnekades av Paul Lambert.
 • Året 1998 var ett framgångsrikt år för Zidane som hade rekordet i att göra sju mål på 32 matcher. Hans klubb vann inte bara “Serie A” 1997-98, utan behöll också “Scudetto”. ‘Juventus’ tog sig till ‘UEFA Champions League’-finalen för tredje gången, men förlorade mot ‘Real Madrid’.
 • Zidane kom till ‘Real Madrid’ år 2001 för en dåvarande världsrekordavgift på 150 miljarder italienska lire. Investeringen var värd det eftersom Zidane hjälpte “Real Madrid” att vinna övertygande vinster under sitt fyraårskontrakt. Han gjorde det berömda matchvinnande målet, en volleyträff med sin svagare fot, i Madrids 2–1-seger över ‘Bayer Leverkusen’ i UEFA Champions League-finalen 2002.
 • Under följande säsonger, Zidane vann “La Liga” 2002–03 för “Real Madrid.” Därefter hedrades han med många utmärkelser för sin enastående prestation.
 • Även om Zidane inte kunde vinna några troféer för “Real Madrid” under sin sista säsong för klubben, var hans personliga statistik fortfarande bra. Han gjorde sitt första hattrick någonsin mot “Sevilla FC” i en vinst med 4–2 i januari 2006, och var den näst mest målskytta för “Real Madrid” under säsongen.
 • Zidanes sista målskytt. hemmamatch för klubben var den 7 maj 2006, när han gjorde mål i en 3–3 oavgjord match mot ‘Villarreal CF’.

Internationell karriär

 • Zidanes första insats på internationell nivå kom i en vänskapsmatch mot Tjeckien där han spelade som avbytare. Även om han användes som avbytare, var hans inträde en räddning för laget eftersom han gjorde två mål, vilket hjälpte Frankrike till oavgjort 2-2.
 • Det var Eric Cantonas år långa avstängning som fungerade som en välsignelse för Zidane när han framgångsrikt tog över playmaker-positionen 1995. Året därpå slogs Frankrike ut ur semifinalen “Euro 96” i straffläggningen efter att matchen hade slutat utan att inget av lagen gjorde mål.
 • Zidanes första framträdande vid “FIFA World Cup” var år 1998. Under hela turneringen visade han löfte och karaktär. Han var enastående i varje match han spelade, men hade svårt att göra mål. Frankrike tog sig upp i tabellen och besegrade var och en av sina motståndare för att nå semifinalerna, där man besegrade Kroatien med 2–1 och tog sig in i finalen.
 • Frankrike skulle spela FIFA World 1998 Cupfinal mot försvarande mästarna Brasilien, ett lag som ansågs vara favoriter att vinna cupen. Zidane, som inte hade gjort ett mål i ‘VM’, fortsatte med att göra två mål, båda nick, vilket gav Frankrike ett övertag i den första halvleken när det stod 2-0 på resultatkortet. I slutet av andra halvlek vann Frankrike matchen och dess första “VM” någonsin. Zidane kröntes omedelbart som nationalhjälte.
  Två år senare vann Frankrike “Euro 2000”, och blev därmed den första nationen att hålla både “VM” och “EM” sedan Västtyskland 1974. Än en gång , Zidane var turneringens hjälte när han avslutade med två mål, ett i kvartsfinalen mot Spanien och ett annat i semifinalen mot Portugal.
 • De regerande världs- och europamästarna hade dock en tuff tur vid “FIFA World Cup” 2002 då Zidane, deras mest pålitliga och duktiga spelare, led av lårskada. Utan honom vid sidan förlorade Frankrike sina två första matcher. Zidane togs tillbaka till den tredje matchen, trots att han var olämplig. Men hans medicinska tillstånd hindrade honom från att spela sitt bästa, vilket ökade svårigheterna för de försvarande mästarna som slogs ut i gruppspelet utan att göra ett enda mål.
 • ‘Euro 2004’ var enligt uppgift Zidanes sista turnering eftersom han tänkt gå i pension efteråt. Frankrike toppade sin grupp med segrar över England och Schweiz, innan de förlorade mot Grekland i kvartsfinalen.
 • Zidanes pensionering kom vid en tidpunkt då andra franska veteranspelare också gick i pension. Utan några av sina nyckelspelare kämpade Frankrike för att kvalificera sig till “VM 2006”. På begäran av den dåvarande tränaren Raymond Domenech gjorde Zidane comeback och återställdes omedelbart som lagets kapten.
 • Under Zidanes kaptenskap visade Frankrike gnista och karaktär. Laget besegrade sina motståndare för att nå kvartsfinal mot Brasilien. Frankrike besegrade sedan Brasilien med 1-0.
 • Zidanes straffspark visade sig vara avgörande i semifinalen när Frankrike besegrade Portugal för att nå finalen mot Italien. 2006 års “FIFA World Cup”-final var den sista matchen i hans karriär. Zidane gav Frankrike ett övertag, bara minuter efter matchstart, när han gjorde ett mål och utnyttjade en straffspark fullt ut. Men ett hetsigt argument följt av ett huvudstöt för att slå Marco Materazzi ner gav Zidane ett rött kort. Han fick inte delta i straffläggningen som Italien vann med 5–3.

Pensionering och därefter

 • 2006 års “FIFA World Cup”-final mot Italien var den sista matchen som Zidane spelade.
 • Ända sedan han gick i pension har han regelbundet spelat för laget “Real Madrid Veterans”. Han har också gjort flera futsalframträdanden.
 • 2009 blev Zidane rådgivare åt president Florentino Perez i “Real Madrid.” Tillsammans med generaldirektören Jorge Valdano och sportchefen Miguel Pardeza fungerade Zidane som en viktig beslutsfattare för klubben.
 • 2010 var han den högprofilerade ambassadören för Qatars framgångsrika anbud att vara värd för 2022 ‘Världscupen.’ 2010 blev Zidane också en speciell rådgivare för “Real Madrid”, efter tränarens begäran att arbeta närmare med laget. Året därpå utnämndes han till klubbens sportchef.
 • 2012 började Zidane träna klubbens ungdomsakademi, vilket var det första steget mot att han skulle ta skott från sidan av planen. Samma år spelade han i ‘All Stars Match’ mot ‘Manchester United’ som ‘Real Madrid’ vann med 3-2.

Managerkarriär

 • I juni 2014 blev Zidane huvudtränare för Real Madrids B-lag, “Real Madrid Castilla.” I början av 2016 utsågs han till manager för “Real Madrid” och ledde laget till en vinst mot “FC Barcelona”, vilket bröt Barcelonas 39 obesegrade matcher.
 • I sin första hela säsong som tränare , spelade klubben 16 raka segrar, passerade sina tidigare 15 vinster och motsvarade Barcelonas rekord. Han ledde också laget till 2016 års “UEFA Champions League”-final som “Real Madrid” vann genom straffar.
 • Han ledde laget till sin andra raka vinst i 2017 “UEFA Champions League” mot “Manchester”. ,” och blev den andra tränaren som uppnått denna bedrift sedan 1990. Laget vann också “Europacupen” tre gånger i rad, vilket gjorde honom till den första tränaren att uppnå tre segrar på raka säsonger.
 • Efter att ha hoppat av. som tränare i maj 2018 ombads Zidane att bli huvudtränare för “Real Madrid” i mars 2019, efter lagets dåliga resultat. Han skrevs sedan på för att vara deras huvudtränare fram till sommaren 2022.

Filantropisk sida

 • Zidane har spelat många matcher för välgörande ändamål. Hans första någonsin var matchen 2007 för “Keuydaroon children’s AIDS charity”, där han gjorde ett mål och satte upp ett andra mål för sin malaysiske lagkamrat. Evenemanget samlade in en summa på $7 750 som användes för att bygga två skolor och 16 hus med tre sovrum.
 • Året därpå deltog han i den femte årliga “Match Against Poverty” i Malaga, Spanien. Trots att han inte gjorde ett mål var han med och satte upp ett för sin lagkamrat. Evenemanget hålls årligen till förmån för “FNs utvecklingsprogram”. Varje år deltar många aktiva fotbollsspelare, professionella idrottare och kändisar i evenemanget.
 • 2009 turnerade Zidane över hela Kanada och stannade till i Toronto, Montreal och Vancouver. Intäkterna från evenemanget gavs till ‘UNICEF’.
 • I det tvååriga välgörenhetsevenemanget ‘Soccer Aid’ 2010 spelade Zidane för ‘Rest of the World’-laget mot England. Veteranfotbollsspelare som Henrik Larsson, Kenny Dalglish, Teddy Sheringham, David Seaman och Alan Shearer var en del av evenemanget. Zidanes lag vann matchen med straffar efter oavgjort 2-2.
 • Zidane sågs vid välgörenhetsmatchen 2013 som spelades på Old Trafford som en del av “Manchester United Legends” mot “Real Madrid Legends” omvänd fixtur. Intäkterna från matchen gavs till ‘Manchester United Foundation’.
 • 2015 spelade Zidane och Ronaldo i den årliga ‘Match Against Poverty’, vars intäkter gavs till de länder som drabbats av ebola epidemi .
 • Vid ett välgörenhetsevenemang 2018 spelade Zidane för Frankrike mot ett “All-Star”-lag, som inkluderade sprintern Usain Bolt. Frankrike vann matchen med 3-2.

Utmärkelser och prestationer

 • Zidane hedrades med utmärkelsen ‘FIFA World Player of the Year’ tre gånger 1998, 2000 och 2003. Han har även vunnit utmärkelserna “FIFA World Cup Final Man of the Match”, “FIFA 100 Greatest Living Footballers”-priset och “FIFA World Cup Golden Ball”. Han var en del av ‘FIFA World Cup All-Star Team’ och ‘FIFA World Cup Dream Team’.
 • Zidane vann ‘Ballon d’Or’ 1998. Han vann priset “European Player of the Year” fyra gånger under 1998, 2001, 2002 och 2003.
 • Han är en av elitgruppen av storheter som har vunnit både “FIFA World Player of the Year” utmärkelsen och utmärkelsen ‘Ballon d’Or’.
  Zidane vann priset ‘Årets franska spelare’ två gånger 1998 och 2002.

Personligt liv och arv

 • Zidane träffade Véronique Fernández när han spelade för “Cannes” säsongen 1988-89. Zidane och Fernández gifte sig 1994.
 • Paret har välsignats med fyra barn, Enzo Alan Zidane Fernández, Luca Zinedine Zidane Fernández, Theo Fernández och Elyaz Zidane Fernández. Luca och Theo är medlemmar i ‘Real Madrid Academy’.

Trivia

 • Han började spela fotboll vid fyra års ålder. Han fick sitt första spelarlicens vid tio års ålder. Han gjorde sin professionella debut vid 17 års ålder och vann ‘VM’ vid 26 års ålder. Han fortsatte med att vinna ‘EM’ när han var 28.
 • Han gick med i ‘Real’ Madrids klubb 2001 för en då världsrekordavgift på 150 miljarder italienska lire. Det var det högsta beloppet som någonsin betalats till en fotbollsspelare för att ha blivit överförd.
 • Han gjorde comeback efter att han tillkännagav sin pensionering för att leda Frankrike i “FIFA World Cup” 2006. Det var en sagoavslutning på en fantastisk karriär när Frankrike nådde finalen under hans noggranna ledning. Hans lag kunde dock inte vinna “VM” på grund av hans frånvaro i straffläggningen.
 • Han gjorde sitt första “VM”-mål i finalen i “FIFA World Cup” 1998 mot Brasilien . I matchen gjorde han två identiska mål, båda nickade, vilket ledde Frankrike till seger. Hans enastående prestation i matchen gav honom status som nationalhjälte.