E-mail: hi@familyfully.com

Biografi om Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon – fotbollsspelare (målvakt)
Fullständigt namn: Gianluigi Buffon
Födelsedatum: 28 januari 1978 (ålder 38)
Födelseort: Carrara, Toscana, Italien
Höjd: 1,91 m (6 ft 3 in)
Lekar position: Målvakt

Early Life
Gianluigi Buffon föddes den 28 januari 1978 i Carrara, Italien. Han är en italiensk professionell målvakt och kapten för både Serie A Club Juventus och det italienska landslaget. Faktum är att han är den mest spelade spelaren i det italienska landslagets historia med 167 landskamper. Han anses vara en av de bästa målvakterna genom tiderna av spelare, förståsigpåare och managers. Dessutom har Buffon blivit den dyraste målvakten i historien efter sin övergång till Juventus 2001. Han är känd för sitt enastående skottstopp och en nyckelpersonlighet i omklädningsrummet. Efter att ha börjat sin fotbollskarriär med Parma FC visade han sig värd en rekordstor övergångssumma genom att leda Juventus FC till fyra raka ligatitlar. Nästan felfri under Italiens seger till FIFA-VM 2006, har Buffon sedan dess befäst sin ställning som en av världens främsta målvakter.

Han är för närvarande den dyraste målvakten i historien, efter hans överföring på 53 miljoner euro från Parma till Juventus 2001. Buffon har rekordet för flest nollan i Serie A, och med det italienska landslaget; han innehar också rekordet för den längsta raden utan att släppa in ett mål i Serie A-historien: över tolv ligamatcher gick han obesegrad i 974 minuter i rad under säsongen 2015–16, samt att han uppnådde flest nollan i rad (tio) i Serie A samma säsong. På klubbnivå började Buffons professionella karriär med Parma 1995, där han gjorde sin Serie A-debut, och befordrades snart till rollen som startmålvakt och fick ett rykte som en av de mest lovande unga målvakterna i Italien; under sin tid i klubben vann han Coppa Italia, UEFA-cupen och Supercoppa Italiana, alla 1999. Totalt har han vunnit sju Serie A-titlar, två Coppa Italia-titlar och fem Supercoppa Italiana-titlar med Juventus.

Han var startmålvakten för det italienska laget som vann fotbolls-VM 2006, vilket fick honom att hålla rekord på fem nollan och bara släppa in två mål, varav inget var i öppet spel. Han har också representerat Italien vid fyra EM, vid OS 1996 och vid två FIFA Confederations Cup, och vunnit en bronsmedalj i 2013 års upplaga av turneringen. Han utsågs av Pelé på FIFA 100-listan över världens största levande spelare 2004. Han har utsetts till Årets målvakt i Serie A ett rekord tio gånger. Buffon vann Yashin Award 2006 efter Italiens världscupseger, där han också valdes att ingå i turneringens lag; en ära som han också fick efter att ha nått kvartsfinalen i EM 2008, och finalen i 2012 års EM. Buffon är den enda målvakten som har vunnit UEFA Club Footballer of the Year Award, som han vann 2003 efter att ha nått Champions League-finalen; han vann också priset för bästa målvakt det året, och röstades in i UEFA Årets lag 2003, 2004, 2006 och 2016. 2006 blev Buffon tvåa för Ballon d’Or och valdes att vara med. av FIFPro World XI, en ära som han även uppnådde 2007.

2016 blev han den första målvakten någonsin att vinna Golden Foot Award, som gäller både personlighet och spelförmåga. Buffon har sponsrats av det tyska sportklädesföretaget Puma under sin karriär, klädd i Puma-handskar och Puma King-fotbollsskor, och har dykt upp i Puma-reklam. Buffon har också medverkat i Pepsi-reklam, inklusive en reklam för VM 2002 i Korea och Japan, där han ställde upp tillsammans med flera andra fotbollsspelare, inklusive David Beckham, Raúl och Roberto Carlos, för att ta sig an ett lag sumospelare.

Barndom och personligt liv
Buffon föddes den 28 januari 1978 i Italien. Hans pappa var en tyngdlyftare och hans mamma var en diskuskastare. Buffon har visat sina överlägsna atletiska gener, särskilt i fotbollsmatcher, redan från barndomen. Ursprungligen mittfältare, bytte han till målvakt vid 11 års ålder och gick med i ungdomssystemet i Parma FC vid 13. Han började spela fotboll från sex års ålder. Han spelade sin första match som mittfältare vid 10 års ålder. Buffons två systrar, Veronica och Guendalina, spelade volleyboll för det italienska volleybollaget, och hans farbror, Dante Masocco, var en basketspelare i Serie A1, som också representerade landslaget. Utöver detta är den tidigare Inter, Milan och Italien målvaktslegendaren Lorenzo Buffon också kusin till Gianluigi Buffons farfar. Buffon är katolik.

Buffon föddes den 28 januari 1978 i Italien. Hans pappa var en tyngdlyftare och hans mamma var en diskuskastare. Buffon har visat sina överlägsna atletiska gener, särskilt i fotbollsmatcher, redan från barndomen. Ursprungligen mittfältare, bytte han till målvakt vid 11 års ålder och gick med i ungdomssystemet i Parma FC vid 13. Han började spela fotboll från sex års ålder. Han spelade sin första match som mittfältare vid 10 års ålder. Buffons två systrar, Veronica och Guendalina, spelade volleyboll för det italienska volleybollaget, och hans farbror, Dante Masocco, var en basketspelare i Serie A1, som också representerade landslaget. Utöver detta är den tidigare Inter, Milan och Italien målvaktslegendaren Lorenzo Buffon också kusin till Gianluigi Buffons farfar. Buffon är katolik.

Han gifte sig med den tjeckiska modellen Alena Šeredová i juni 2011, även om de hade varit i ett förhållande tillsammans sedan 2005. De har två barn, Louis Thomas (född 2007 och uppkallad efter Buffons idol Thomas N) ‘Kono) och David Lee (född 2009). I maj 2014 meddelade Buffon att han hade separerat från sin fru efter tre års äktenskap. Han blev snart romantiskt kopplad till den italienska sportvetaren, journalisten och tv-värden Ilaria D’Amico. 2015 meddelade Buffon att paret väntade barn tillsammans. Den 6 januari 2016 meddelade paret födelsen av deras son Leopoldo Mattia på Twitter tidigare samma kväll. Innan sitt förhållande och äktenskap med Šeredová hade Buffon också tidigare varit förlovad med en sprinter från det italienska friidrottslandslaget, Vincenza Calì.

Spelkarriär
Buffon gjorde sin seniordebut för Parma i november 1995 och var en del av juniorlaget som vann UEFA U-21-mästerskapet följande vår. Han etablerade sig som sin klubbs ordinarie startande 1997, med sitt enastående arbete med att skydda nätet som hjälpte Parma ta UEFA-cupen, italienska cupen och italienska supercupen 1999. Målvakten på 6’4″ gjorde ett starkt intryck i sin debut för seniorlandslaget lag under en FIFA-VM-kvalmatch i oktober 1997, men spelade inte i följande års cup. Han tog startjobbet för Italien inför EM 2000, men fick en bruten hand och missade även den turneringen. Sommaren 2001 såldes Buffon till Juventus för en världsrekordmålvakts övergångssumma på 100 miljarder lire, (51 645 690 euro) (Eller 51 956 miljoner euro inklusive andra mindre kostnader som kunde aktiveras) med en del av övergångssumman betald via övergången av Jonathan Bachini till Parma.

Han visade sig vara värd den rejäla summan genom att leda Juventus till fyra raka ligatitlar och ett par italienska supercuper, vilket gav utmärkelser från UEFA Club Footballer of the Year 2003. Han bröt också genom på internationell nivå med sitt starka spel vid fotbolls-VM 2002. Han utsågs av Pelé till en av de 125 bästa levande fotbollsspelarna i mars 2004, men missade utmärkelsen Årets målvakt i Serie A, som gick till Milans ligavinnande målvakt Dida. Han valdes än en gång till målvakten för UEFA Årets lag och till IFFHS världens bästa målvakt. Buffon fick också sin första FIFA World Player of the Year-nominering någonsin 2004, och slutade på 21:a plats tillsammans med landsmannen Paolo Maldini.

Buffon utsågs till IFFHS World’s World’s Best Goalkeeper för tredje gången i karriären och Serie A-målvakten årets för sjätte gången. Han placerades också på andra plats i Ballon d’Or 2006 och åttonde i FIFA World Player of the Year Award efter sin vinnande italienska lagkamrat Fabio Cannavaro, och valdes till startmålvakt för både 2006 FIFPro XI och UEFA Team of the år, efter hans femte rad nominering. Buffon gjorde sitt 200:e framträdande för Juventus den säsongen i en 2–0 bortaförlust mot Arsenal i kvartsfinalen i Champions League. Efter att Juventus vunnit Serie B-titeln säsongen 2006–07 och flyttat upp dem tillbaka till Serie A, skrev Buffon på en förlängning av kontraktet med Juventus till 2012. Buffon valdes till målvakt för 2007 FIFPro XI för andra året i rad, och IFFHS världens bästa målvakt för en rekordstor fjärde gång.

Han var en nyckelspelare för Juventus säsongen 2007–08, deras första back i toppklassen, då han hjälpte Juventus till en tredje plats mål och Champions League-kval. Den 10 mars 2008 förnyade Buffon sitt kontrakt till 2013 och uttryckte sin önskan att vinna allt med klubben. Buffon missade nästan hela fotbolls-VM 2010 med en ryggskada, men han valdes till turneringens lag vid både EM 2008 och 2012. Samtidigt återvände Juventus till toppen av den italienska förstadivisionen med back-to-back-titlar 2012 och 2013. 2013 utsågs Buffon återigen till världens näst bästa målvakt av IFFHS, bakom Manuel Neuer. Hans prestationer gav honom priset Månadens spelare i Juventus för december 2013. Den 16 mars 2014 räddade Buffon sin karriärs 20:e straff i en 1–0 bortaseger mot Genua, vilket motsvarar Dino Zoffs 476 matcher för Juventus som klubbens femte alla. -tiden utseende håller. 2014 utsågs Buffon till Årets målvakt i Serie A för nionde gången i karriären och valdes till Årets lag i Serie A 2014. Den 15 juli 2015 utsågs Buffon till den tio man stora listan för 2015 års UEFA Best Player in Europe Award. Hans räddning på Dani Alves i Champions League-finalen nominerades också till UEFA Save of the Season-priset, och slutade på en delad tredjeplats i omröstningen.

Den 8 augusti höll Buffon nollan som Juventus besegrade Lazio med 2–0 i Supercoppa Italiana 2015 och vann titeln för en rekordsjunde gång. Detta var också Buffons rekord sjätte titel, och hans femte med Juventus. Den 12 augusti tillkännagavs att han placerade sig på fjärde plats i 2015 års UEFA Best Player in Europe Award. Buffon utsågs till den första Juventus-månadens spelare för säsongen 2015–16 för september av fansen efter en rad konsekventa framträdanden. Den 18 juli inkluderades Buffon på 10-mannalistan för 2016 UEFA Best Player in Europe Award, där han slutade sexa. Den 11 oktober 2016 blev Buffon den första målvakten någonsin att vinna Golden Foot Award. Den 18 oktober fick Buffon beröm från förståsigpåare för sin prestation i klubbens tredje match i UEFA Champions League-gruppspelet 2016–17, då han hjälpte Juventus med 10 personer till en 1–0-seger borta mot Lyon.

Den 5 januari 2017 utsågs Buffon till Årets lag i UEFA 2016, och blev den äldsta spelaren som någonsin utsetts till Årets lag i UEFA; detta var också fjärde gången han röstades fram till Årets lag i UEFA. Den 9 januari tillkännagavs att Buffon hade placerat sig på åttonde plats i The 2016 Best FIFA Men’s Player Award. Buffon har representerat Italien på alla ungdomsnivåer, från under-15-sidan till under-23-sidan, såväl som den olympiska sidan 1996. Med den italienska under-16-gruppen nådde han finalen i UEFA European Under-1993. 16-mästerskapen, räddade tre straffar i semifinalen. Med det italienska U-17-laget deltog han i FIFAs U-17-världsmästerskap 1993 i Japan. Han tilldelades sin första landskamp för Italiens seniorlag under Cesare Maldini den 29 oktober 1997, vid en ålder av 19 år och nio månader, som skadeersättare för Gianluca Pagliuca under den första delen av slutspelet för VM-kvalet 1998 mot Ryssland. , i Moskva; med den här kepsen blev Buffon den yngsta målvakten att spela för Italien efter andra världskriget.

Buffon spelade varje minut av Italiens VM-kampanj 2002, höll nollan i öppningsmatchen mot Ecuador och räddade en kontroversiell straff mot medvärdarna Sydkorea i åttondelsfinalen, vilket inte räckte för att stoppa den underpresterande sidan från att slås ut av ett gyllene mål på tilläggstid. Under VM-slutspelet 2006 var Buffon i utmärkt form och satte ett världscuprekord genom att bara släppa in två mål på sju matcher och hålla fem nollan. Dessutom skrev han en 453-minuters poänglös rad, bara 64 minuter från landsmannen Walter Zengas obesegrade rekord från världscupen 1990. Buffon slutade också tvåa efter landsmannen Cannavaro i Ballon d’Or 2006 och åttonde i FIFA World Player of the Year för sina prestationer den säsongen, och utsågs i 2006 FIFPro World XI och 2006 UEFA Team of the Year. Vid EM 2012 agerade Buffon som kapten under hela turneringen. Han höll nollan mot Irland i den tredje gruppspelsmatchen och mot England, och räddade en avgörande straff från Ashley Cole i kvartsfinalen, där han valdes till Man of the Match. I semifinalmatchen mot Tyskland gjorde Buffon flera viktiga räddningar, bara slagen av en straff från Mesut Özil i den 92:a minuten.

Den 26 mars 2013, i en VM-kvalmatch 2014 mot Malta , gjorde Buffon sin 126:e landskamp för Italien, vilket motsvarar Paolo Maldinis antal landskamper för landslaget. I samma match räddade Buffon en straff från Michael Mifsud, vilket hjälpte Italien att vinna 2–0 borta. Han ingick i den italienska truppen för 2013 års Confederations Cup i Brasilien och spelade i varje match i turneringen som kapten. Den 12 maj 2014 utsågs Buffon i Italiens 31-manna preliminära VM-trupp av Cesare Prandelli och den 31 maj utsågs han till startmålvakten och kaptenen i den slutliga truppen. Italien slutade på tredje plats i sin grupp och slogs ut i gruppspelet för andra världscupen i rad. Han gjorde sitt 150:e framträdande för Italien den 6 september 2015 och höll nollan i en hemmaseger med 1–0 över Bulgarien, hans 62:a nollan på internationell nivå. Italien kvalificerade sig till EM 2016 den 10 oktober i en 3–1-seger över Azerbajdzjan.

Den 31 maj 2016 utsågs Buffon till kapten för Contes 23-manna italienska trupp för EM 2016. Anses som en av de bästa spelare någonsin i sin position anses han ofta vara den moderna målvaktens arketyp. Han har beskrivits som “en smidig, stark och befallande skottstoppare, som är enormt erfaren på högsta nivå” och “en skicklig och väl respekterad målvakt” med en “utmärkt positionskänsla, mod, kraft och klass.” Buffon har hyllats för sin atletiska förmåga, sitt “enastående skottstopp”, sina akrobatiska dyk och sina snabba reflexer, såväl som sin förmåga att producera avgörande räddningar, trots att han är en lång, stor och fysiskt imponerande målvakt. Även om han ibland har kritiserats för att inte vara särskilt skicklig på att stoppa straffar, har han också visat sig vara effektiv på det här området, vilket framgår av hans rekord med straffräddning. Förutom sina målvaktsförmåga har Buffon pekats ut för sin karisma, disciplin i träningen, röstnärvaro i mål och ledarskap och har beskrivits som “en nyckelpersonlighet i omklädningsrummet.”

Andra aktiviteter
Den 16 juli 2010 blev Buffon delägare i Carrarese (hans hemstad och favoritklubb för barndom, tillsammans med Genua); han ägde initialt 50 procent av klubbens aktier, tillsammans med Cristiano Lucarelli och Maurizio Mian. Den 10 juni 2011 förvärvade han 20 procent av klubbens aktier, vilket bekräftade och ökade sitt stöd för sin hemstadsklubb. Den 6 juli 2012 blev Buffon ensam aktieägare i Carrarese genom sin familjs företag, Buffon & co. I maj 2015 uppgav Buffon att han skulle avgå från sin position som ägare till Carrarese i slutet av säsongen 2014–15; i juli sålde han 70 procent av Carrareses aktier till den italienska fastighetsutvecklaren Raffaele Tartaglia, som tog kontroll över klubben, även om Buffon fortfarande var kvar i klubben som minoritetsaktieägare. Efter att ha fortsatt att kämpa med ekonomiska svårigheter, förklarade klubben officiellt konkurs den 11 mars 2016.

Den 30 maj 2011 gick han med i styrelsen för det italienska textilföretaget Zucchi Group SpA, med en andel på 19,4 procent. Den 7 maj 2012 valdes Buffon till vice ordförande för det italienska fotbollsförbundet (AIC); detta var första gången en aktiv fotbollsspelare hade denna position. Buffon är också känd för sitt välgörenhetsarbete. Utöver sina andra välgörenhetssträvanden auktionerar han efter varje match ut sitt personliga kaptensbindel för välgörenhet. Den 1 september 2014 deltog Buffon, tillsammans med många nuvarande och före detta fotbollsstjärnor, i “Match for Peace”, som spelades på Roms Stadio Olimpico, där intäkterna doneras till välgörenhet.

Utmärkelser och utmärkelser
Klubb

Parma

 • Tvåa i serie A: 1996–97
 • Coppa Italia (1): 1998–99; Tvåa: 2000–01
 • Supercoppa Italiana (1): 1999
 • UEFA-cupen (1): 1998–99

Juventus

 • Serie A (7): 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16; Tvåa: 2008–09
 • Serie B (1): 2006–07
 • Coppa Italia (2): 2014–15, 2015–16; Tvåa: 2001–02, 2003–04, 2011–12
 • Supercoppa Italiana (5): 2002, 2003, 2012, 2013, 2015; Tvåa: 2005, 2014, 2016
 • UEFA Champions League Tvåa: 2002–03, 2014–15

Internationell

Italien

 • 1 FIFA World Cup: 2006
 • UEFA European Championship Tvåa: 2012
 • FIFA Confederations Cup Tredje plats: 2013
 • 1 UEFA U21-EM: 1996
 • 1 Medelhavsspel: 1997

Enskilda

 • 1 Bravo-pris: 1999
 • 1 Årets målvakt i UEFA-klubben: 2002–03
 • 1 UEFA-klubbfotbollsspelare Årets: 2002–03
 • 2 Årets ESM-lag: 2002–03 2014–15
 • 2 bästa europeiska målvakt: 2003, 2016
 • FIFA 100
 • 1 FIFA World Cup Yashin Award: 2006
 • 1 FIFA World Cup All Star Team: 2006
 • Ballon d’Or Tvåa: 2006
 • 10 Serie A-målvaktspris: 1999, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2012, 2014, 2015
 • 2 Serie A “Fan”-pris: 2006 , 2007
 • Årets 4 UEFA-lag: 2003, 2004, 2006, 2016
 • 2 FIFPro World XI: 2006, 2007
 • 4 IFFHS världens bästa målvakt: 2003, 2004, 2006, 2007
 • 1 IFFHS Bästa målvakt under årtiondet: 2000–2010
 • 1 IFFHS Bästa målvakt under de senaste 25 åren: 2010
 • IFFHS Bästa målvakt under 2000-talet
 • 2 UEFA Euro Team of the Tournament: 2008, 2012
 • 3 Serie A Team of the Year: 2012, 2014, 2015
 • 2 Pallone Azzurro: 2013, 2016
 • 1 Premio Nereo Rocco: 2014
 • 1 Säsongens lag i UEFA Europa League: 2013–14
 • 1 Säsongens lag i UEFA Champions League: 2014–15
 • UEFA Best Player in Europe Award: 2015 (4:e plats), 2016 (6:e plats)
 • UEFA Ultimate Team of the Year (ersättare; publicerad 2015)
 • 1 France Football World XI: 2015
 • 1 Gianni Brera Award för Årets idrottsman: 2015
 • 1 Juventus MVP of the Year: 2015 –16
 • UEFA Euro All-time XI (publicerad 2016)
 • 1 Premio Nazionale Carriera Esemplare “Gaetano Scirea”: 2016
 • 1 Golden Foot: 2016