E-mail: hi@familyfully.com

Marcus Rashford

Marcus Rashford
Utforska den här praktiska informationssidan för Marcus Rashford. Här hittar du information om hans tidiga liv, hans karriär och hans välgörenhetsarbete. Om du vill att dina elever ska ta reda på mer om denna offentliga person, scrolla bara ned för att välja från en rad lärartillverkade resurser.

Markus Rashford Information: Early Life
Född: 31 oktober 1997 i Manchester.

Barndom: Marcus växte upp i Wythenshawe, som är ett område i Manchester City . Som barn bodde han med denna mamma, Melanie Maynard, och hans fyra äldre syskon. Medan Marcus växte upp upplevde han barnfattigdom, eftersom det trots sin mammas hårda arbete ibland inte fanns tillräckligt med mat att gå runt. På grund av detta vände sig familjen ofta till matbanker, frukostklubbar och gratis skolmåltider. Marcus har sagt att han ibland fick gratis mat från sin mammas arbetsplats, vilket delvis var där han kom att inse vikten av generositet. Han har också sagt att Ronaldo, den berömda portugisiska fotbollsspelaren, var hans hjälte när han växte upp.
Familj: Marcus mamma var ofta tvungen att arbeta flera jobb för att se till att Marcus och hans syskon hade mat att äta – ibland offrade måltider för själv. Han har två bröder som heter Dwaine Maynard och Dane Rashford. Båda representerar honom nu professionellt. Han har också två systrar som heter Chantelle och Claire, tillsammans med en kusin som heter Lois Maynard som också är en professionell fotbollsspelare. Lois spelar för Stockport County som mittfältare.

Utbildning: Under sina yngre år gick han på Ashton-on-Mersey School. Han fick sedan ett National Diploma in Sport for a Business and Technology Education Council (BTEC).

Marcus Rashford Information: Early Career
Marcus spelade fotboll från fem års ålder , och började som målvakt för Fletcher Moss Rangers. Akademins utvecklingsansvarige för laget, Dave Horrocks, insåg att Marcus stack ut bland laget och spelade en stor roll i att hjälpa dem att vinna en turnering där 15 klubbscouter utgjorde en del av publiken.

Kl. vid sju års ålder gick han med i akademisystemet i Manchester United efter några veckors träning med Manchester City. Samtidigt fanns intresse för honom från Everton och Liverpool. En av ungdomstränarna, Paul McGuinness, såg Marcus enorma fotbollspotential. Trots att han gjorde exceptionellt bra träning missade han ofta pass då hans mamma och bröder inte kunde ta honom på grund av frekventa arbetsåtaganden. Hans behov av assistans insågs, så Dave Bushell, Eamon Mulvey och Tony Whelan organiserade förare åt Marcus så att han kunde fortsätta att nå sin potential inom fotbollen.

Vid 11 års ålder blev Marcus den yngsta person som ska väljas till Manchester United Schoolboy Scholar Scheme. Spelare från 12 år och uppåt var vanligtvis bara tillåtna, men Marcus förmågor gav honom en plats. Under sin tid där kunde han utveckla sina färdigheter och spela mot personer som var upp till fyra år äldre än honom. Vid 14 års ålder gick Marcus med i Manchester United-truppen under 15 år. Under hans tid där kom de tvåa i den 23:e Marveld-turneringen. När Marcus var 16 utsåg tidningen The Guardian honom till Manchester Uniteds bästa prospekt. Därefter gick han med i Manchester Uniteds tredje lag för pojkar i åldern 16 och under, där han under säsongen 2013-14 leddes av David Moyes. Medan han spelade med a-laget var hans förmågor mycket erkända av tränarna i klubben.

När Marcus var 17, gratulerades hans förmågor av Manchester United U-19-klubben för hans prestation på UEFA Youth League. Marcus gjorde sex mål på elva matcher i U-18 Premier League och tre mål i Youth League. Under denna tid gjordes han till lagkapten medan han leddes av Nicky Butt.

Marcus Rashford Information: Klubbkarriär
2016 kunde Marcus spela professionellt mot andra vuxna. Han spelade som en del av UEFA Europa League och gjorde två mål. Detta gjorde honom till den yngsta spelaren att göra mål i en europeisk tävling hittills, och slog George Bests rekord. Han spelade sedan i Premier League för första gången, och hans lag vann mot Arsenal. Marcus fortsatte att spela i flera matcher, gjorde rekord och mål för sin klubb.

Marcus Rashford Information: Internationell karriär
Som barn var Marcus en del av ett England – träningsläger under 16 år. Han tävlade i Victory Shield-turneringen, där han spelade mot Nordirland och Wales. Han gick sedan med i ett lag under 20-talet, vilket gjorde det möjligt för honom att framgångsrikt tävla mot ett Kanada-lag under 20-talet. Medan han spelade för ett under-21-lag gjorde han ett hattrick mot det norska under-21-laget. Han gick sedan med i Southgate vilket gjorde att han kunde utveckla sina förmågor på en högre nivå. Marcus första stora internationella turnering var när han spelade för England i UEFA-turneringen 2016. Han tävlade i denna turnering bara fyra månader efter att ha spelat som senior professionell spelare. Han slog sedan ytterligare ett rekord genom att bli den yngsta hanen från England att göra mål i en internationell turnering. Ett rekord som gjordes 1938 av Tommy Lawton var andra efter detta.

Han spelade sedan mot Australien i Stadium of Light, där han gjorde det första målet under de första tre minuterna. Vid matchen England-Wales i EM 2016 slog han Wayne Rooneys rekord att vara den yngste spelaren vid EM med fyra dagar. England vann matchen mot Wales, men förlorade senare mot Island i en senare match. I FIFA World Cup-kvalet 2018 gjorde Marcus segermålet i Englands match mot Slovakien. Han blev sedan uttagen till VM, och gjorde öppningsmålet i Englands uppvärmningsmatch mot Costa Rica. Under sitt bidrag till VM presterade England det bästa de gjort sedan 1990, och kom fram totalt.

2018 mötte Marcus ett rekord som sattes 1966 av Jack Charlton, genom att han spelade totalt. av 16 fotbollsmatcher för England under loppet av ett år. 2021 blev han Englands yngste kapten sedan 2003, som toppades av Michael Owen.

Marcus Rashford Information: Charity Work and Campaigns
Under sin fotbollskarriär, Marcus har bidragit till flera välgörenhetsorganisationer och har utsetts till en aktivist för kampen mot matfattigdom. Nedan är en lista över några av de välgörenhetsbidrag som Marcus har gjort.

In the Box Campaign: Detta var en kampanj som inrättades 2019 av Selfridges, som syftade till att ge hemlösa människor med viktiga saker under julen. Marcus och hans mamma besökte själva de hemlösa härbärgena och delade ut kartongerna samtidigt som de skickade tillbaka några till sin mormors födelseplats Saint Kitts och Nevis.

FareShare-kampanj: I början av 2020-låsningen bad välgörenhetsorganisationen FareShare om donationer så att de skulle kunna hjälpa dem som går utan på grund av pandemin. De visste att den införda låsningen kunde göra barnmatsfattigdom värre och syftade till att förhindra det genom att ge ut mat och samla in pengar. Som ett svar på detta kampanjade Marcus och hade samlat in cirka 20 miljoner pund till juni 2020, vilket skulle ge cirka tre miljoner måltider.

Marcus öppna brev för gratis skolmåltider: Med massor av barn utanför skolan stod det klart att matfattigdomen skulle öka under pandemin. Det är därför Marcus kampanjade för att den brittiska regeringen skulle tillhandahålla gratis skolmåltider för barn under sommarlovet. Detta ledde till en förändring i politiken, något som inte skulle ha hänt utan Marcus öppna brev till den brittiska regeringen. På grund av Marcus barndom förstod han vikten av denna tjänst.

Marcus’ Food Poverty Petition: Efter att ha tilldelats en MBE, öppnade Marcus en petition på UK Parliament Petitions webbplats . Syftet var att få ett slut på barnmatsfattigdom genom att utöka programmet för gratis skolmåltider, tillhandahålla måltider och aktiviteter under skolloven och göra matkupongerna för Healthy Start värda mer pengar. Den första veckan hade 300 000 personer skrivit på uppropet, vilket innebar att det måste diskuteras i riksdagen. Detta avvisades med en majoritet på 61 medlemmar.

Marcus och Tom Kerridge: Marcus slog sig ihop med kocken Tom Kerridge för att hjälpa till att dela med sig av enkla recept som folk kan göra till en låg budget. Dessa delas på deras Instagram-konto som heter Full Time Meals, där de delar recept som fiskfingermackor och hemgjorda hash browns.

Fakta om Marcus Rashford

 • Han blev kontrakterad till Manchester United när han gick i grundskolan.
 • Hans födelsedag är på Halloween.
 • Hans två bröder ger råd om sina affärsbeslut.
 • Han har slagit flera fotbollsrekord.
 • Som litet barn kopierade han trick som han såg på fotbollsdataspel.
 • Han brinner för att få slut på barnmatfattigdomen .

Marcus Rashford Resources

 • Utforska den här barnvänliga nyheten från Twinkl NewsRoom om Marcus kampanjer. Det medföljande läsförståelsepaketet är ett fantastiskt sätt att uppmuntra barn att läsa, och artikeln kan användas som en högkvalitativ exempeltext för att hjälpa dina elever med att skriva nyheter.
 • Hjälp dina elever att lära sig allt om den här inspirerande figuren med den här praktiska, lärargjorda läsförståelsetexten.
 • Engagera dina elever med dessa KS1 och KS2 PowerPoints som handlar om den här inspirerande figuren.
  Få kreativiteten att flöda med dessa Marcus Rashford målarblad.