E-mail: hi@familyfully.com

Pele

(Fotbollsspelare)
Födelsedag: 23 oktober 1940 (Vågen)

Född i: Tres Coracoes, Brasilien

Pele är en legendarisk sportfigur och en ikonisk fotbollsspelare som under sina aktiva år styrde spelet till den grad att han kallades “fotbollens kung”. Hittills är han allmänt betraktad av fotbollsfans, kritiker, experter och spelare (nuvarande och pensionerade) som den bästa spelaren genom tiderna. Med sin oklanderliga stil, elektrifierande spel och imponerande prestation gjorde han totalt 1281 mål på 1363 matcher. Det var hans djupa förkärlek för spelet och förmågan att göra spektakulära mål som gjorde honom till en stjärna över hela världen. Han fick beröm för sin exceptionella nickförmåga, kraftfulla skott och oböjda mål. En brasiliansk fotbollslandslagsspelare och nyckelspelare för Santos-klubben, han spelade en stor roll i varje match han spelade. Medan han var på planen gav han sina hundra procent till varje match och spelade som ett obesegrat proffs sedan sin allra första professionella match. Under sin karriär som sträckte sig över lite över två decennier visade han upp några oövervinnerliga prestationer och slungade spelets popularitet astronomiskt. Förutom hans spektakulära showmanship på planen anses Pele också vara den ultimata humanitären, för han har höjt sin röst för att förbättra de fattigas levnadsstandard och sociala villkor ett antal gånger. Under sina aktiva år skapade han många skivor, av vilka några hittills förblir obesegrade och oförändrade. Om du vill veta mer om denna hyllade fotbollsspelare, bläddra vidare.

Snabbfakta

Smeknamn: The King

Också Känd som: Edson Arantes Do Nascimento, Pele

Ålder: 81 år, 81 år gamla män

Familj: strong> Maka/Ex-: Assíria Lemos Seixas (M. 1994–2008), Rosemeri Dos Reis Cholbi (M. 1966–1982)

Far: Dondinho

Mamma: Dona Celeste Arantes

Barn: Celeste Nascimento, Edson Cholbi Nascimento, Flávia Christina Kurtz Nascimento, Jennifer Nascimento, Joshua Nascimento, Kelly Cristina Nascimento, Sandra Regina Arantes Do Nascimento

Barndom och tidiga liv

 • Pele föddes som Edson Arantes do Nascimento till Dondinho och Dona Celeste Arantes . Han var parets första barn. Han har ett yngre syskon. Hans far var en fotbollsspelare.
 • Ursprungligen smeknamnet Dico, började hans vänner kalla honom Pele efter hans favoritfotbollsspelare Vasco da Gama ‘Bile’, som han felaktigt uttalade som ‘Pele’.
 • Prövad av fattigdom, tog han olika ströjobb som barn för att tjäna extra pengar. Han fick sina tidiga lektioner i fotboll av sin far och spelade för olika amatörlag i sin ungdom.
 • Välsignad med talangen för spelet och en egen stil, fick han en plats på Bauru Athletic Klubbjuniorer, som tränades av Waldemar de Brito. Han ledde laget till tre raka segrar från 1954 till 1956. Dessutom vann han flera lokala inomhusfotbollstävlingar och mästerskap.

Karriär

 • Övertygad om den fenomenala talang han hade, tog fotbollsstjärnan de Brito Pele till Santos där han ingick i den professionella klubben Santos FC. Pele skrev på ett kontrakt i juni 1956 och spelade sin första professionella match i september. I matchen gjorde han sitt första professionella mål mot Corinthians Santo Andre.
 • Början 1957 blev han ordinarie i laget och inte förr, ligans bästa målskytt. Det var hans enastående prestation som gav honom en plats i Brasiliens landslag.
 • Han spelade sin första landskamp i juli 1957 mot Argentina. Trots att Brasilien förlorade matchen med 2-1 gjorde han sitt första landskampsmål och blev därmed den yngste spelaren någonsin att göra mål i internationell fotboll.
 • Året 1958 var ett år av prestationer. Han hjälpte inte bara Santos att registrera en vinst i Campeonato Paulista – en professionell fotbollsliga i toppklass i Brasilien – med 58 mål, en bedrift oöverträffad hittills, han var också en del av det brasilianska lag som vann världscupen.
 • Pele gjorde betydande insatser i kvartsfinalerna, semifinalerna och finalerna i VM 1958 och gjorde totalt sex mål på fyra matcher. Han slog ett antal rekord i världsmästerskapet 1958.
 • Hans drömlopp om framgång stoppades kort eftersom Santos inte kunde behålla sin Paulista-titel 1959, men fortsatte med full kraft 1960 när han visade extraordinära prestation på planen och hjälper därmed Santos att återta titeln. Klubben vann Taça Brasil med honom som bästa målskytt. Det var dessa vinster som hjälpte Santos att spela Copa Libertadores, Sydamerikas främsta klubbfotbollsturnering.
 • Året 1962 var det bästa klubbåret i hans karriär eftersom han inte bara guidade Santos i Copa Libertadores-tävlingen för att spela in en spännande seger, men hjälpte klubben att registrera vinster i Campeonato Brasiliero, Taça Brasil och 1962 Intercontinental Cup.
 • När det gäller världscupen 1962, trots mycket hype och tjafs, tog skadan det bättre av honom eftersom han förblev utanför under större delen av turneringen.
 • Året 1963 replikerade framgångarna från föregående år då Santos blev de framgångsrika försvarande mästarna i Copa Libertadores. Trots att klubben inte kunde återta Paulista-trofén, noterade den en seger i Rio-São Paulo-turneringen, Intercontinental Cup och Taça Brasil.
 • Efter vinsterna 1964 och 1965, klubbens branta stigning återhämtade sig uppåt och det gjorde hans bidrag i klubben. Trots att klubben vann Paulista-trofén tre år i rad, var Pele inte en stor bidragande orsak till faran.
 • VM 1966 medförde mycket smärta för Pele eftersom han skadades på grund av bulgarernas ihållande fouling . Resultatet var Brasiliens utträde ur VM efter den första omgången.
 • Han gjorde sitt 1000:e mål mot Vasco da Gama från en straffspark på Maracana Stadium 1969.
 • 1970 VM var det sista VM som Pele deltog i. Han spelade i alla kvalmatcher och bidrog i 14 av de 19 mål som Brasilien gjorde i turneringen. Brasilien vann världscupen och Pele utsågs till “turneringens spelare” för sin imponerande prestation och omfattande insats.
 • Peles senaste landskamp var mot Jugoslavien den 18 juli 1971 i Rio de Janeiro. När det gäller hans klubbår var säsongen 1974 hans 19:e och sista säsong som han spelade för Santos innan han gick i pension.
 • 1976 kom han från halvpension genom att skriva på ett kontrakt med New York Cosmos. Han ledde klubben till NASL-mästerskapet 1977 under sin sista säsong med klubben.
 • Officiellt var hans sista match den 1 oktober 1977, en uppvisningsmatch mellan Cosmos och Santos. Han spelade första halvlek för Cosmos och andra halvlek för Santos. Hans sista officiella mål var en direkt frispark mot Santos i den första halvleken. Cosmos vann matchen, 2-1.
 • Efter den enormt framgångsrika fotbollskarriären utsågs han till FN-ambassadör för ekologi och miljö 1992.
 • 1995 var han utsedd till Unescos goodwillambassadör.

Utmärkelser och prestationer

 • För sin imponerande uppsättning av segrar och den extraordinära rollen i Han förde sportens status till nyare höjder och fick många prestigefyllda utmärkelser och utmärkelser, inklusive Brasiliens guldmedalj, riddare av Order of the British Empire och Lifetime Achievement Award från BBC.
 • The International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) röstade fram honom till Århundradets fotbollsspelare 1999. Dessutom valdes han till ‘Århundradets idrottare’ av Internationella olympiska kommittén och Reuters nyhetsbyrå
 • 2010, han utsågs till hederspresident för New York Cosmos. 2012 tilldelades han en hedersexamen från University of Edinburgh för “betydande bidrag till humanitära och miljömässiga ändamål, såväl som hans idrottsprestationer”.

Personligt liv och arv.

 • Hans första äktenskap var med Rosemeri dos Reis Cholbi 1966. Paret välsignades med två döttrar. De skilde sig 1982.
 • Från 1981 till 1986 var han romantiskt inblandad med Xuxa, som han hjälpte till att bli modell. Xuxa var bara 17 år gammal när de började dejta.
 • 1994 gifte han sig med psykologen och gospelsångaren Assíria Lemos Seixas. Hon födde tvillingarna Joshua och Celeste. Paret har separerat.

Trivia

 • Den här stjärnspelaren i det brasilianska fotbollslaget och Santos-klubben i sina tidiga dagar kunde inte hade råd med en ordentlig fotboll och spelade vanligtvis med en strumpa fylld med tidningspapper, bunden med ett snöre eller en grapefrukt.
 • Han blev den yngste fotbollsspelaren någonsin att göra ett VM-mål när han gjorde ett mål mot Wales i VM 1958. Han var 17 år och 239 dagar gammal vid den tiden.
 • Denna fotbollsstjärna har också rekordet att bli den yngsta spelaren att göra hattrick i världscupen
 • Han är också den yngsta fotbollsspelaren att spela i en VM-finalmatch.