E-mail: hi@familyfully.com

José Mourinho

(Fotbollsledare)
Födelsedag: 26 januari 1963 (Vattumannen)
Född i: Setúbal, Portugal

Jose Mourinho är en portugisisk fotbollsledare och före detta fotbollsspelare som för närvarande leder Premier League-klubben Manchester United. Han har tidigare styrt klubbar som Porto, Chelsea, Internazionale och Real Madrid, registrerat en imponerande vinstfrekvens och tjänat flera prestigefyllda troféer för varje lag. Han anses vara en av de största och mest framgångsrika tränarna i världen av många spelare, rivaliserande tränare och kommentatorer. Han är allmänt respekterad för sin taktiska kunskap, anpassningsförmåga och sin törst efter perfektion, allt detta tillsammans gör hans lagledning unik och bidrar till hans oöverträffade framgång. Han anser att mittfältsöverlägsenhet är avgörande för att vinna matcher och är känd för att spela med tre eller fler centrala mittfältare. Trots sina framgångar på planen har han stått i centrum för ett antal kontroverser utanför planen på grund av sin karismatiska och självsäkra ledarstil, inklusive att bli kallad “The Special One” av engelsk media, som hänvisade till hans egen tidigare kommentar. Han har också varit inblandad i slagsmål på planen, varav den mest anmärkningsvärda såg honom som såg honom klippa ögonen på Barcelonas assisterande tränare Tito Vilanova.

Snabbfakta

Smeknamn: Zé Mário, The Special One, The Only One, Mou

Även känd som: José Mário Dos Santos Mourinho Félix p>

Ålder: 59 år, 59 år gamla män

Familj:
Maka/Ex-: Matilde Faria

Far: José Manuel Mourinho Félix

Mor: Maria Júlia Carrajola Dos Santos

Barn: Jose Mario Mourinho Jr., Matilde Mourinho

Höjd: 5’9″ (175 cm), 5’9″ hanar

Sportadministratörer Portugisiska män

Barndom och tidiga liv

 • Jose Mourinho föddes den 26 januari 1963 i en medelklassfamilj i Setúbal, Portugal, till den professionella fotbollsspelaren José Manuel Mourinho Félix och hans fru, grundskolläraren Maria Júlia Carrajola dos Santos.
 • Hans far, mer känd som Félix Mourinho, spelade för Os Belenenses och Vitória de Setúbal, och spelade även en match för det portugisiska landslaget. Han har en äldre syster, Teresa.
 • Han följde med sin pappa på helgens matcher och träningspass, vilket hjälpte honom att lära sig nyanserna i spelet. Han följde sin far till Belenenses ungdomslag för att bli en professionell fotbollsspelare, men när han insåg sin brist på styrka och tempo bestämde han sig för att bli tränare istället.
 • Han hoppade av den privata handelsskolan. mamma hade skrivit in honom och valde att studera idrottsvetenskap vid det tekniska universitetet i Lissabon. Efter att ha tagit sitt diplom arbetade han som idrottslärare vid skolor i cirka fem år.

Karriär

 • Återvänder till hans hemstad, Jose Mourinho blev ungdomslagstränare i Vitória de Setúbal i början av 1990-talet, följt av korta perioder som assisterande tränare på Estrela da Amadora och scout på Ovarense. 1992 fick han möjligheten att arbeta som tolk för den kända utländska tränaren, Bobby Robson, på Sporting Club Portugal.
 • De två utvecklade ett gott samarbete och han följde Robson till FC Porto i december 1993, bli hans assistent. Laget nådde semifinalerna i UEFA Champions League 1993–94 och vann 1993–94 Taça de Portugal, 1994–95 och 1995–96 portugisiska mästerskapen, och 1994, 1995 och 1996 portugisiska supercupen.
 • 1996 följde han återigen Robson när han flyttade till Barcelona, där han tog ytterligare ansvar för att koordinera träningspass och ge taktiska råd till spelarna. De avslutade ännu en framgångsrik säsong genom att hjälpa Barcelona att vinna Europacupen för vinnare.
 • Medan Robson återigen flyttade till en ny klubb säsongen därpå, behölls Mourinho av klubben och som assistent till den nya huvudtränaren Louis van Gaal, han hjälpte Barcelona att vinna La Liga två gånger. Van Gaal gav honom senare tränaruppgifter för Barcelona B och lät honom även träna det första laget under Copa Catalunya 2000, som han vann.
 • Han började som tränare för Benfica i september 2000, och inom en vecka , erbjöds assisterande chefsjobb på Newcastle
 • United av Robson, vilket han tackade nej till. Efter en kort period i Benfica, lämnade han för Uniao de Leira 2001 och hjälpte laget att ta sig upp i ligatabellen.
 • Den 23 januari 2002 tog han ansvaret för det dåligt presterande Porto-laget och till slut för säsongen, tog det till 11 segrar på 15 matcher. 2003 vann han sin första Primeira Liga med rekord på 86 poäng, och vann även Taça de Portugal och UEFA-cupen.
 • Under säsongen därpå vann Porto den portugisiska supercupen en match, Primeira Liga och UEFA Champions League. Att slå Manchester United under ledning av Sir Alex Ferguson var säsongens höjdpunkt, vilket öppnade möjligheten för honom att ansluta sig till Chelsea den 2 juni 2004.
 • Han tog med sig det mesta av sitt stöd från Porto och spenderade enorma pengar överföringsavgifter för att skaffa skickliga spelare. Under sin tid i Chelsea som den högst betalda tränaren lyckades han inte vinna European Champions League, men fick laget två Premier League-cuper, två Football League-cuper och en FA-cup.
 • Efter oenighet med ägaren Roman Abramovich lämnade han plötsligt Chelsea den 20 september 2007 som den mest framgångsrika tränaren i klubbens historia. Han gick med i Internazionale, även känd som Inter Milan, den 2 juni 2008 på ett treårskontrakt.
 • Under sin första säsong i Inter Milan vann han Supercoppa Italiana och slutade även i toppen av Serien. S. Under den följande säsongen hjälpte han klubben att vinna trippeln i Serie A, Coppa Italia och UEFA Champions League.
 • Han flyttade från Inter Milan till Real Madrid med en världsrekordskompensation paketet den 28 maj 2010. Trots en nedslående första säsong ledde han laget till La Liga-titeln den följande säsongen.
 • Han återvände till Chelsea i juni 2013 och avslutade säsongen 2013–14 på tredje plats. plats i Premier League, fyra poäng bakom vinnarna Manchester City. Under säsongen därpå vann han Premier League och Football League Cup för tredje gången som tränare för laget.
 • Trots att han skrev på ett fyraårskontrakt den 7 augusti 2015 lämnade han Chelsea senare det året efter att ha förlorat 9 av 16 matcher den säsongen. Han skrev på ett treårskontrakt med Manchester United den 27 maj 2016 och blev den första United-tränaren att vinna stora troféer under sin debutsäsong genom att vinna EFL Cup och Europa League.

Major Works

 • Bland Jose Mourinhos många titelvinster kan nämnas UEFA Champions League-vinsterna för Porto och Internazionale, tre Premier League-titlar och tre Football League Cups för Chelsea, och La Liga för Real Madrid. Han har även vunnit ligatitlar i fyra olika länder: Portugal, England, Italien och Spanien.

Utmärkelser och prestationer

 • Jose Mourinho utsågs till “århundradets portugisiska tränare” av det portugisiska fotbollsförbundet 2015. 2017 erkände UEFA honom som en av 10 bästa tränare sedan starten 1954.

Personligt liv och arv

 • 1989 gifte Jose Mourinho sig med sin tonårskärlek Matilde “Tami” Faria, som han träffade i Setúbal, Portugal. Paret fick en dotter, Matilde, 1996, och sonen José Mário, Jr., 2000. Hans son spelar fotboll för Fulhams ungdomslag.
 • Han är engagerad i olika välgörenhetsorganisationer och är en global ambassadör. från FN:s världslivsmedelsprogram sedan 2014. Han var en del av ett ungdomsprojekt som försökte föra samman israeliska och palestinska barn genom fotboll och donerade sin “lyckojacka” till Tsunami Relief.

Trivia

 • Jose Mourinho greps i maj 2007 för att ha förhindrat djurskyddstjänstemän från att sätta hans hund i karantän. Han varnades för att ha hindrat polisen, men problemet löstes efter att hunden skickats tillbaka till Portugal till sin fru.