E-mail: hi@familyfully.com

El Salvador och far till Cruyff Turn: Johan Cruyff Story

Fullständigt namn: Hendrik Johannes Cruijff
Född: 25 april -1947
Stjärntecken: Oxen
Födelseort: Amsterdam
Yrke: Idrottsman
Bransch: Sport

Profil

Trefaldig Ballon d’Or-mottagare och 1974 års FIFA World Cup-guldbollspristagare, Hendrik Johannes “Johan” Cruijff, är en av de största fotbollsspelare som någonsin levt, och den som populariserade den undvikande “Cruyff Turn” i fotboll . Den fick sitt namn efter honom på grund av hans imponerande prestation att utföra detta drag i 1974 års världscupturnering. Han anses vara en av de största spelarna i sportens historia med ett karriärmål på 290 av sina 514 framträdanden i sin seniorkarriär.

Han började i AFC Ajax 1957 och gick i pension med Feyenoord i 1984. Han var också en del av det nederländska landslaget på den internationella fotbollsarenan. Faktum är att han tog ledningen för laget i en spännande match mot Tyskland under världscupen 1974. Hans färdigheter inom fotboll har gett honom ädla utmärkelser inklusive årets fotbollsspelare i Europa och var en del av de 100 bästa levande spelarna från FIFA:s lista.

Early Life

Född den 25 april, 1947, i Amsterdam, Nederländerna, är Johan Cruyff den andra sonen till Hermanus Cornelis Crujiff och Petronella Bernarda Draaijer. Kalla det ett tidigt tecken från ödet, hans födelseplats ligger faktiskt fem minuter från Ajax Stadium.

Vid 12 års ålder dog hans far i en hjärtattack. Detta har varit en vändsida i hans liv som stärkt hans drivkraft att ha en fotbollskarriär. Detta har dock också väckt en viss rädsla för Johan att han också kan drabbas av samma öde som sin far. Efter faderns död började hans mamma arbeta som städare på Ajax och gifte sig så småningom med fälthanden Henk Angel. Han tillsammans med inspirationen från sin fotbollsälskande biologiska pappa har påverkat Johan att satsa på en fotbollskarriär.

Karriär

Johan fyllde precis tio år när han gick till AFC Ajax utan att delta i någon form av provning. Tränaren Jany van der Veen såg sin potential när han lekte med sina vänner. I sin första match med laget lyckades han göra det enda målet de hade i sin match mot FC Groningen. Hans karriärgenombrott var under fotbollssäsongen 1965-66 där han gjorde totalt 25 mål på de 23 matcher som klubben spelade. Han fortsatte att spela för laget tills han såldes till FC Barcelona för cirka 2 miljoner dollar i världsrekordövergångssumman vid den tiden 1973.

När Johan kom till Barcelona säsongen 1973-74, var Johans skicklighet på planen hade varit en integrerad del i lagets seger. Han gjorde de fyra av fem mål som vann La Liga Championship-titeln som hade varit väldigt svårfångade för laget sedan 1960. Det året tilldelades han utmärkelsen Årets fotbollsspelare i Europa.

Han pensionerade sig kort från fotboll för att jaga lyckan i affärer men det slutade med att han förlorade miljoner i sin grisuppfödningsverksamhet. Detta fick honom så småningom att flytta till USA och börja om med sin familj. Han skrev på med Los Angeles Aztecs trots rykten om att han gick med i New York Cosmos. Han stannade bara en säsong och skrev på med Washington Diplomats efteråt. Han bestämde sig för att lämna laget 1981 när han hade en skada som berodde på en turneringsmatch där han spelade som gästspelare för Milan.

Han återvände till Europa och stannade i Spanien en kort stund medan han spelade för Levante UT. Han och teamets administration misslyckades med att mötas halvvägs. Detta tillsammans med skador fick honom att avsluta kontraktet och flytta tillbaka till sin hemstad. 1981 kom han till Ajax igen som spelare och teknisk rådgivare. Hans sejour hos Ajax varade bara i två säsonger då laget beslutade sig för att inte skriva ett nytt kontrakt med honom. Johan bestämde sig då för att spela för sitt rivaliserande lag, Feyenoord. Han spelade bra med laget och fick till och med flest röster för utmärkelsen Årets fotbollsspelare i Holland. Han gick i pension den 13 maj 1984, med ett seniorrekord på 290 mål på 514 matcher.

Efter att hans spelarkarriär har avslutats fortsatte han att stanna i fotbollsbranschen genom att leda unga Ajax och träna laget. Han hade sitt eget favoritsystem som han implementerade i lagets formation som belönade dem med Championships League. Han flyttade också tillbaka till Barcelona och tränade laget till framgång. Han kunde forma dem till att vinna elva troféer totalt, vilket gjorde honom till den mest framgångsrika managern vid den tiden och den manager som varit längst på samma gång.

Höjder

Tillbaka in hans dagar av glans, hans mest minnesvärda mål med Barcelona var hans “Phantom Goal” eller Le men omöjliga de Cruyff (Cruyffs omöjliga mål). Han använde sin högra häl för att få bollen som på den tiden var ungefär en persons nackhöjd. Än i dag försöker många av hans fans fortfarande att återskapa detta mål.

Senare i karriären gjorde han även ett annat minnesvärt mål under en straffspark. Han följde vad Rik Coppens hade gjort 25 år tidigare. Han passade bollen till Jesper Olsen som returnerade den i tid för att Johan kunde knacka in den i nätet, vilket gav målvakten tillräckligt med distraktion. Detta var under en match med Ajax mot Helmond Sport 1982. Han har tagit de nederländska lagen till seger för kvalet till världscupen 1978. Han har dock inte spelat i själva världscupen sedan han gick i pension 1977.

Personligt liv

Han gifte sig med dottern till sin agent, Diana Margaretha “Danny” Coster, i december 2, 1968. De träffades vid bröllopet av hans vän och lagkamrat, Piet Keizer, den 13 juni 1967. De var tillsammans i cirka 50 år och fick tre barn. Deras äldsta är Chantal född den 16 november 1970, följt av Susila den 27 januari 1972, och hans yngsta är Jordi född den 9 februari 1974. De bodde alla i Barcelona tillsammans med en kort period i Nederländerna innan de flyttade tillbaka igen . Hans son Jordi spelade också för Barcelona medan han var tränare. Samtidigt är hans barnbarn, Jesjua Angoy, medlem av Dayton Dutch Lions.

Han avslöjade att han och hans familj utsattes för kidnappningshot 1977. I ett fall gick en beväpnad man in i deras hem med våld och band honom och hans fru medan han satte ett gevär mot hans tinning. Detta ledde till att han avgick från internationell fotboll trots en lovande världscupturnering året efter. Utanför fotbollen har han ägnat sin tid åt att spela golf som en hobby och att skriva/samskriva sina självbiografier på spanska och holländska.

Den 24 mars 2016 häpnade både fans och entusiaster av nyheten om hans bortgång. Han kämpade med lungcancer sedan mitten av 2015 och genomgick terapi. Han hade redan en bypassoperation 1991 och lovade att inte röka sedan dess. Dagen efter sin död kremerades han och hade en privat ceremoni som endast deltog av hans fru, barn och barnbarn.