E-mail: hi@familyfully.com

Frank Lampards historia

Frank Lampard är utan tvekan en av Chelseas legender genom tiderna. Innan han blev manager för klubben 2019, hade han en enormt framgångsrik körning på tretton år som mittfältare för klubben. Men vad var ursprunget till denna moderna storhet?

Bakgrund
Frank James Lampard föddes i London 1978, till sin far med samma namn och sin mor, Patricia Harris. Hans far var själv en framgångsrik fotbollsspelare och spelade för West Ham United, och hans farbror heter Harry Redknapp. Frank Junior var ett av tre barn och hans kusin är Jamie Redknapp. Hans familj stödde väl Franks intressen för sport och hans utbildning. Han var intelligent och atletisk som barn och lämnade skolan med 11 GCSE. Hans intresse för att läsa och skriva fortsätter än i dag, och han har skrivit många barnböcker såväl som sin självbiografi.

Tidig karriär
Frank började sin fotbollskarriär i West Ham United 1994, medan hans far var assisterande tränare. Året därpå skrev han på ett proffskontrakt med West Ham, men gjorde faktiskt sin proffsdebut med Swansea City på grund av att han var utlånad. Efter att ha återvänt till West Ham väckte han beröm och uppmärksamhet efter att ha gjort hattrick mot Walsall säsongen 1997/8. År 2000 ingick han i det engelska lagets seniorlag.

Tid i Chelsea FC
2001 överfördes Lampard till Chelsea för 11 miljoner euro. Han fick snabbt erkännande och slutade på andra plats som FWA:s Årets fotbollsspelare 2004. Lampards två mål mot Bolton Wanderers 2004 var avgörande för Chelseas framgångsrika Premier League-kampanj, och de tog hem trofén den säsongen. Klubbens FA-cupseger 2007 berodde till stor del på att Lampard gav en avgörande assist till Didier Drogba. 2008 gjorde Lampard segermålet i finalen i FA-cupen, mot Everton. Han utsågs till den bästa spelaren i Chelsea-truppen, och nominerades till FIFA World Player of the Year 2009. 2012 var Lampard lagkapten för laget till seger i European Champions League-finalen och i UEFA Europa cup säsongen därpå. Lampards personliga liv var lika framgångsrikt som hans karriär under hans tid i Chelsea. 2015 gifte han sig med tv-presentatören Christine Bleakley, och paret är fortfarande gifta med en dotter som föddes 2018.

Post-Chelsea-karriär
Efter att ha lämnat Chelsea i 2014 fortsatte han med att spela kort för Manchester City under en säsong, och sedan i USA för New York City. 2017 gick han i pension som professionell fotbollsspelare.

Ledarkarriär
Med hjälp av sin gamla klubb Chelsea studerade Lampard för sin UEFA A-tränarlicens och gjorde hans chefsdebut med Derby County 2018, vilket ledde klubben till finalen den säsongen. I juli 2019 återvände Lampard till Chelsea, denna gång som manager. Den säsongen tog han klubben till en fjärdeplats i Premier League och nominerades till utmärkelsen Barclays Manager of the Season för säsongen 2019/20. I oktober 2019 vann Lampard Månadens manager i Premier League. Säsongen 2020/21 förutspås bli en av de närmaste i det senaste minnet, och många fans kommer sannolikt att kolla in Unibet-appen regelbundet! Efter den långa förseningen av säsongen på grund av coronavirus-pandemin kommer det att bli intressant att se hur Lampard guidar truppen under resten av säsongen.

Legacy
Frank Lampard kommer att bli ihågkommen som en av Chelseas storheter genom tiderna. Hans bidrag som spelare och manager var avgörande för klubbens framgång, och han har inspirerat och underhållit miljontals fans över hela världen.