E-mail: hi@familyfully.com

Pierre-Emerick Aubameyang

(Professionell fotbollsspelare och Gabons bästa målskytt genom tiderna)
Födelsedag: 18 juni 1989 (Tvillingarna)

Född i: Laval, Frankrike

Pierre-Emerick Aubameyang är en gabonesisk fotbollsspelare som spelar för Premier League-laget ‘Arsenal’ och är kapten för Gabons fotbollslandslag. Han spelar som forward eller ytter. Hans far var också en berömd gabonesisk fotbollsspelare. På grund av sin fars status som en berömd fotbollsspelare började Pierre visa intresse för fotboll sedan en mycket tidig ålder. Han spelade för olika europeiska klubbar innan han slutligen gick med i ‘Saint-Etienne’ 2011, och två år senare värvades han av ‘Borussia Dortmund’ och slutligen 2018 köptes han av det engelska Premier League-klubblaget ‘Arsenal’. Pierre är mest känd för sin snabbhet, som kommit väl till pass vid många tillfällen. 2015 vann han utmärkelsen ‘CAF Footballer of the Year’ och blev den första spelaren från det lilla afrikanska landet att vinna priset. Ytterligare 2016 utsågs han till världens åttonde bästa fotbollsspelare.

Snabbfakta

Franska kändisar födda i juni

Även känd som: Pierre-Emerick Emiliano François Aubameyang

Ålder: 33 år, 33 år gamla män

Familj: Maka/Ex-: Alysha Behague

Far: Pierre Aubameyang

Mamma: Margarita Crespo Aubameyang

Syskon: Catilina Aubameyang, Willy Aubameyang

Barn: Curtys Aubameyang, Pierre Aubameyang Jr.

Född land: Frankrike

Fotbollsspelare Franska herrar

Längd: 6′ 2″ (188 cm), 6’2″ hanar

Anor: Spanska franska

Utmärkelser: African Footballer Of The År

Barndom och tidiga liv

 • Pierre-Emerick Aubameyang föddes i Laval, Frankrike, den 18 juni 19 89, två Pierre och Margarita. Han har ytterligare två bröder. Hans far har haft ett livslångt inflytande på honom på grund av hans bakgrund inom fotboll. Pierre började spela fotboll vid sex års ålder och uppvisade en nästan övermänsklig fart sedan sina allra första år.
 • Pierre var en ivrig fotbollsälskare redan från sina tidiga dagar och härmade till och med matchkommentaren. Alla de tre bröderna tillbringade timmar med att spela fotboll i sitt hus och på vägarna. Båda hans bröder fortsatte också med att göra karriär inom professionell fotboll.
 • Pierre tillbringade större delen av sin barndom i Milano, där hans far arbetade som fotbollsscout. Detta väckte ytterligare Pierres intresse för spelet och han gick med i en ungdomsakademi i Milano, och äntligen 2007 fick han första chansen att ansluta sig till Milans ungdomslag som forward. I den inledande “Champions Youth Cup” som hölls i Malaysia slutade Pierres lag på fjärde plats. Pierre gjorde sex mål på sju matcher och fångade många talangscouters uppmärksamhet.

Karriär

 • För att få fler erfarenhet kom Pierre med i “Dijon”-teamet i Frankrike. Vid 18 års ålder visade han sig vara en av de främsta målskyttarna för sitt lag i ‘Coupe de la Ligue’ och han lånades vidare ut till ‘Lille’ och ‘Monaco’. 2011 skrevs han på för sin karriärs första stora affär.
 • I december 2011 skrev “Saint Etienne” på honom för ett permanent avtal och i februari 2012 bevisade Pierre sitt värde genom att göra en hatt- trick mot motståndarlaget ‘Lorient.’ I slutet av “Coupe de la Ligue” var han bäste målskytt med 16 mål; han hade gjort hälften av målen som hans lag gjorde. Det slutade med att han vann 2013 års “Ligue” för sitt lag och avslutade mästerskapet med 18 mål och sju assist.
 • Hans framgångsrika rad fortsatte även under nästa säsong och han slutade som andra bästa målskytt. i slutet av turneringen. Han gjorde 19 mål på 37 matcher som han spelade i. Detta visade sig vara den definitiva säsongen i hans karriär och han valdes till “Ligue’s African Player of the Year.” Detta gav honom ytterligare berömmelse i den europeiska klubbkretsen och han bestämde sig för att spela med ‘Borussia Dortmund’.
 • Han debuterade för Dortmund i juli 2013 i en tävlingsmatch mot ‘Bayern Munich’ i ‘DFL- Supercup.’ I sin debut i Bundesliga mot “FC Augsburg” gjorde han ett vinnande hattrick. Detta gjorde honom också till den första Gabonesiska spelaren som någonsin spelat i Bundesliga. Han avslutade året med 16 mål totalt och 13 ligamål, vilket i bästa fall var en prestation över genomsnittet.
 • För säsongen 2014-15 gjorde Pierre 25 mål på 46 matcher och assisterade sitt lag i nå finalen i DFB-Pokal 2015. I juli 2015 förlängde han sitt kontrakt med sitt lag till 2020 och meddelade att han har utvecklat en känslomässig kontakt med laget och att han aldrig skulle vilja lämna det.
 • I september hade Pierre blivit den första någonsin spelare i Bundesligas historia att göra mål i de första sex på varandra följande matcherna. Han fortsatte att göra mål i ytterligare två matcher och fortsatte med superformen i UEFA Europa League. Han gjorde ett hattrick mot ‘Gabala FK’ i oktober och inom några dagar gjorde han ytterligare ett hattrick mot ‘Augsburg.’
 • Halvvägs genom Bundesliga 2015 var Pierre bästa målskytt i turnering med 18 mål på sina första 17 matcher. I slutet av Bundesligasäsongen stod Pierre fram som den andra skytten med 25 mål.
 • Hans elektrifierande form fortsatte under säsongen 2016-17 när han debuterade i Bundeliga 2016 mot ‘Mainz’ med två mål , vilket leder sitt lag till seger. I ‘Champions League’ gjorde han mål i varje match i den första omgången men togs överraskande nog från laget för en match mot ‘Sporting CP’. Det avslöjades senare att han hade brutit mot vissa regler och att hans avstängning från laget var en disciplinär åtgärd.
 • I sin comeback-match presterade han briljant och gjorde fyra mål och hjälpte sitt lag att krossa “Hamburger SV.” I mars 2017 avslutade han sammanräkningen av 20 Bundesliga-mål, hans andra bedrift i rad. I slutet av ligan var han Bundesligas bästa målskytt med 31 mål. Vid det här laget stod det mycket klart att han snart skulle förvärvas av ett Premier League-lag.
 • I januari 2018 förvärvade ‘Arsenal’ honom för en ej avslöjad avgift, vilket också råkar vara ett klubbrekord. Det har ryktats om att han köptes för 56 miljoner pund.
  Han blev kontaktad av Italien för att spela i deras U19-lag, men Pierre bestämde sig för att gå med
 • franska U21-laget. I mars 2009 anmälde han sig dock till Gabons landslag och hjälpte sitt landslag att nå kvartsfinalen i “Africa Cup of Nations” 2012. I juli 2012 representerade han ytterligare sitt lag vid olympiska sommarspelen i London.

Personligt liv

 • Pierre-Emerick Aubameyang är i ett förhållande med Alysha, och han har en son, Curtys, med henne.
 • Förutom fotboll råkar Pierre också vara en mycket konkurrenskraftig sprinter. Han har ett rekord att springa 30 meter på 3,7 sekunder, vilket sägs vara bättre än ‘världens snabbaste man’ Usain Bolt. Pierre har blivit utmanad av den tyske sprintern Julian Reus för ett 100 meter lopp, men Pierre har ännu inte antagit utmaningen.
 • Han råkar vara ett stort fan av sportbilar och serietidningar. Under en av sina Bundesligasegrar, efter att ha gjort ett mål, firade han med att sätta på en Spider-Man-mask.